Synfel
Synfel
Närsynthet
Ögat hos en närsynt person är längre än ett normalt öga. Det innebär att man ser bra på nära håll men att avståndseendet upplevs suddigt.
Närsynthet blir allt vanligare, eftersom vi spenderar allt mer tid med att använda synen på nära håll så som vid användning av mobiltelefoner och datorer. När ögat inte får växla mellan att se på långt håll och på nära håll, och inte får utomhusljus, ökar risken att bli närsynt.
Översynthet
Vid översynthet fokuseras ljusstrålarna en bit bakom näthinnan och detta beror på att hornhinnans och linsens ljusbrytande förmåga är för svag i förhållande till ögats längd.
Det beror på att ögat hos en översynt person oftast är kortare än normalt vilket uttrycker sig genom att man upplever att man ser otydligt på nära håll och det tydligare på längre avstånd.
Astigmatism
Om du har astigmatism ”brytningsfel” kan synen vara suddig på både nära och långt håll. Enkelt uttryckt är astigmatism ett tillstånd som beror på att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form. D.v.s. att personer med astigmatism har en mer oval form istället för rund. Detta stör ljuset som kommer in i dina ögon och påverkar så att ljuset inte heller träffar näthinnan som det ska, som en följd av detta blir bilderna uppfattas suddiga eller skeva.
Åldersynthet, Presbyopi
Vi alla kommer uppleva det för eller senare. För en del kommer det plötsligt och för andra är det ett längre förlopp. Men faktum är att efter 40 brukar synen gradvis försämras.
Det är kring 40 års åldern stelnar vår lins allt mer vilket gör det svårare för ögat att ackommodera (ställa om till nära håll).
En del upplever det som att armarna inte räcker till och andra märker det genom att det tar längre tid att ställa om från nära och avstånd.